شما اینجا هستید

نشست درون گروهی ادیان

    این نشست صمیمی و علمی در روز سه شنبه مورخه 1402/11/22 ساعت 19-20:15 برگزار شد. جلسه با تلاوت آیاتی از كلام الله مجید، آغاز شد.

    محور گفتگو و نشست اهداف بلند و رسالت گروه ادیان و سیاستهای وصول به آن بود. در ادامه از دوستان تقاضا شد در هر یك از اهداف سه گانه كه می توانند در امر پژوهش با گروه همكاری نمایند.

    در ابتدا جناب آقای دكتر حسنی مدیر گروه ادیان از حضور دوستان در نشست قدردانی و تشكر نمود و اعیاد پیش رو را به همه عزیزان تبریك گفت. در ادامه ایشان به طرح اهداف گروه ادیان پرداختند.

    باتوجه‌به اهداف مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره و بر اساس فرمایش مرحوم علامه مصباح یزدی اعلی­ الله­ مقامه كه «نعمت­های بی‌شمار و فوق‌العاده‌ای كه خداوند متعال در این عصر (انقلاب اسلامی ایران) به جامعه مسلمان این سرزمین ارزانی داشته، تكالیف سنگینی را به همراه آورده كه از بزرگ‌ترین آنها تلاش برای معرفی صحیح اسلام و بیان مقام والای آن در میان سایر ادیان است و این تكالیف بر دوش دانشمندان به‌ویژه دانش‌پژوهان حوزه علمیه قم سنگینی می­كند و تأسیس رشته خاصی برای بررسی ادیان و مذاهب و مقایسه بین آنها را می­‌طلبد كه متأسفانه تلاش درخوری در این زمینه صورت نگرفته است و باید اعتراف كرد كه سهم پیشینیان ازاین‌گونه خدمات فرهنگی بسی بیشتر از معاصرین است»، و با مشورت­هایی كه با تك‌تك اعضای هیئت‌علمی گروه صورت‌گرفته است، و در جلسات شورای علمی به تصویب رسیده است. اهداف راهبردی كه می‌توان برای گروه در نظر گرفت به‌قرار ذیل می‌باشد.

     هدف اول: اسلامی‌سازی علم‌الادیان

    از آنجایی‌كه علم‌الادیان موجود، همانند دیگر علوم‌انسانی علمی جدیدالتأسیس، دارای مبانی و پیش‌فرض‌ها، اصول، ویژگی‌­ها و رویكردهای خاص است كه توسط اندیشمندان غربی بنیان‎­گذاری شده است و از سوی دیگر قبل از شكل­‌گیری علم‌الادیان جدید، در جوامع اسلامی علم مللی وجود داشت كه به مباحث ادیانی می‌پرداخت و مجموعه دست‌­آوردهای و پژوهش‌های آنها درذیل علم كلام قرار نمی‌­گرفت؛ بلكه با عنوان ملل و امثال آن شناخته می‌‎­شد و دارای مبانی، اصول، ویژگی‎­ها و رویكردهای خاص بود، یكی از اهداف اصلی گروه ادیان می‌­تواند توصیف، تحلیل و بازخوانی و نقد این دو مجموعه و اتخاذ رویكردی مناسب براساس مبانی و پیش فرض‌ها و اصول مورد پذیرش باشد.

    ایشان در ادامه افزودند: بعد از این مرحله و با توجه به رویكرد مورد پذیرش، محققان گروه، دیدگاه اسلامی در رابطه با ادیان را از انبوه آیات و روایاتی كه به موضوعات ادیانی پرداختند، می‌توانند استخراج و عرضه نمایند. از آنجایی‌كه میراث غنی از تحقیقات و مطالعات علمای اسلامی در رابطه‌ با ادیان در اختیار داریم، احیاء این سنت و میراث گران‌ قیمت، از دیگر فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی می‌تواند باشد كه در ذیل هدف اسلامی‌سازی علم‌الادیان جای می­‌گیرد. علاوه بر اینكه كمك به دیگر گروه‎­ها در اسلامی‌سازی علوم انسانی در ذیل همین هدف می‌گنجد و مدنظر هم است.

    هدف دوم: اسلام شناسی

    مدیر محترم گروه ادیان در ادامه یكی دیگر از اهداف آموزشی و پژوهشی كه می‌توان برای گروه ادیان تعریف كرد، اسلام‌شناسی است. در هدف نخست معمولاً به ادیان دیگر پرداخته می‌شود؛ اما در این هدف، اسلام به‌عنوان یك دین، مورد مطالعه و تحقیق قرار می­‌گیرد تا بتوان آن را در عرصه بین‌المللی عرضه كرد كه لازمه آن، اولاً: شناخت و نقد و بررسی آنچه درباره اسلام توسط مستشرقان و حتی دیگر مسلمانان در جهان مطرح می‌باشد و ثانیاً: ارائه دیدگاه درست دراین‌رابطه است.

    هدف سوم: مقابله با جریانات انحرافی

    بدون شك یكی از اهداف مهمی كه گروه ادیان و دانش‌آموختگان آن می‌توانند بر عهده بگیرند، دفاع از اسلام و مكتب اهل‌­بیت علیهم‌السلام در قبال ادیان، مذاهب و گروه‌­ها و معنویت­‌های انحرافی و نوظهور است كه گستره بسیار گسترده دارد. در حقیقت این هدف از سویی می‌تواند امتداد اجتماعی هدف اول به حساب آید. بدون شك برآورده‌كردن هریك از این اهداف، استلزامات آموزشی و پژوهشی خاص به خود را دارد كه باید فراهم كرد. در اینجا جناب آقای دكتر حسنی تز كلیه فارغ التحصیلان دعوت نمود برای پیشبرد این اهداف با گروه همكاری نمایند.

    در پایان نشست برخی از فارغ التحصیلان سوالات و ابهاماتی داشتند كه در جلسه مطرح شد و جناب آقای دكتر حسنی به آنها پاسخ دادند.

    تاریخ خبر: 
    1402/11/22